top of page

PAYLAŞ

MENU

top img.jpg

Eti Bakır, Mardin’de ürettiği kobaltı dünyaya satıyor

Eti Bakır, Mardin’de ürettiği kobaltı dünyaya satıyor


Eti Bakır A.Ş.’nin Kastamonu Küre işletmesindeki bakır üretiminin yan ürünü olan pirit konsantresi, Mardin Mazıdağı Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Tesisleri’nde yeniden üretime dahil ediliyor. Bu sayede geri kazanılan kobalt ise dünyaya 8 ülkeye ihraç ediliyor. Mazıdağı’ndaki tesis, kobaltın dünyadaki üretiminin yüzde 2’sini tek başına karşılıyor.


6 Ocak 2022 – Eti Bakır A.Ş. tarafından bölgeye yapılmış en büyük özel sektör yatırımı olan Mardin Mazıdağı Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Tesisleri, özellikle teknoloji yoğun sektörlerde kullanılan kobaltın dünyadaki üretiminin yüzde 2’sini tek başına gerçekleştiriyor. Pirit konsantresinden kobaltı geri kazanan dünyanın ilk ve tek tesisi olan Mazıdağı’nda yılda 2.500 ton kobalt üretiliyor.


Mazıdağı’ndaki tesisin Türkiye’nin ilk entegre gübre tesisi olduğunu belirten Eti Bakır A.Ş. Mazıdağı Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Tesisi’nin Genel Müdürü Emre Kayışoğlu, “Küre işletmemizdeki üretimin yan ürünü olan pirit konsantresini Mazıdağı’nda yeniden ekonomiye kazandırıyoruz. Eti Bakır, Türkiye’de cevherden katot bakır üretebilen tek şirket. Türkiye’nin farklı bölgelerinde bulunan bakır konsantreleri, Samsun’daki tesisimize giderek orada bakıra dönüştürülüyor. Küre’de çıkarılan bakır konsantresi ayrıldıktan sonra kalan pirit konsantresini Mardin’deki tesisimize getiriyoruz. Burada ayrı bir üretim sürecine tabi tuttuğumuz pirit konsantresinden kobalt, demir keki, sülfürik asit gibi yan ürünlere dönüştürüyoruz. Sülfürik asit gübre üretiminde kullanırken, kobaltı da geri kazanıp dünyaya satıyoruz. Kobalt, en çok teknoloji yoğun sektörlerde pil, batarya ve katalizör yapımında ve seramik sektörüne özel boyaların üretiminde kullanılan bir malzeme. Mardin’de ürettiğimiz kobaltın %90’ından fazlasını, aralarında Amerika, İngiltere, İspanya,Kore ve Çin gibi ülkelerin bulunduğu 10’dan fazla ülkeye ihraç ediyoruz” diye konuştu.


DEMİRYOLU KARBON AYAK İZİNİ AZALTACAK

Kobaltın geri kazanılması için Eti Bakır’ın Küre işletmesindeki üretimin yan ürünü olan pirit, Küre’den Çankırı-Kurşunlu’ya karayoluyla taşınıyor. Oradan demiryolu ile Diyarbakır’a, Diyarbakır’dan da yine karayoluyla tesislere getiriliyor. Eti Bakır’ın son yatırımıyla birlikte, demiryolu Diyarbakır’dan fabrikaya kadar uzatıldı. Bu sayede Küre’nin piriti 1.200 kilometrelik demiryoluyla Çankırı’dan Mardin Mazıdağı’na kadar taşınabilecek. Böylece üretim süreçlerinde operasyonel kolaylık sağlanırken, karbon ayak izi de azaltılmış olacak.

HABERLER

Eti Bakır'dan Haberler

Tüm faaliyet süreçlerimiz ve yeni yatırımlarımız hakkında bilgi sahibi olmak için sizleri haberler sayfamıza bekliyoruz.

Sunset Opera Binası

03.08.2023

Eti Bakır’ın Mazıdağı Tesisi, sürdürülebilir bataryalar için AB’den fon almaya hak kazandı

Sunset Opera Binası

28.05.2022

SGK’dan Eti Bakır’ın 7 tesisine teşekkür belgesi

Sunset Opera Binası

27.04.2023

Eti Bakır’ın ‘Çevre Müfettişleri’ iş başında!

Sunset Opera Binası

11.12.2023

Eti Bakır’ın yeni Ar-Ge Merkezi Samsun’u küresel üs haline getirecek

Sunset Opera Binası

01.12.2023

Eti Bakır’ın desteğiyle Kastamonu’da spor ‘lig’ atlıyor!

Sunset Opera Binası

21.11.2023

Eti Bakır’ın çevreye ve insana değer veren üretim anlayışı tescillendi

Sunset Opera Binası

06.11.2023

Eti Bakır, sorumlu üretimle küresel devlerin tedarik merkezi olacak

Sunset Opera Binası

31.03.2023

Eti Bakır, Mazıdağı’nda 600 iyileştirme çalışmasıyla üretimde verimliliği artırdı

Sunset Opera Binası

20.03.2023

Eti Bakır, maden sahalarının rehabilitasyonu için TÜBİTAK ile Ar-Ge projesi geliştirdi

Sunset Opera Binası

04.12.2023

Eti Bakır, CE sertifikalı ilk gübre üreticisi oldu

Sunset Opera Binası

22.06.2022

Eti Bakır, su ve karbon ayak izini çıkardı

Sunset Opera Binası

06.01.2022

Eti Bakır, Mardin’de ürettiği kobaltı dünyaya satıyor

Sunset Opera Binası

07.03.2024

Kadının Gücü Yanında!

bottom of page