ANA SAYFA > TESİSLER
PAYLAŞ
KÜRE İŞLETMESİ
Türkiye’nin en derin bakır madeni
Cenevizliler döneminden bugüne bakır üretimi yapılan Küre İşletmemiz, Türkiye’nin en derin ve en büyük yeraltı bakır madeni unvanına sahiptir. Eski Türkçe’de ‘Bakır Ocağı’ anlamına gelen ‘Küre-i Nühas’ adıyla bilinen işletmemiz, tarih kitaplarında yer alan bilgilere göre en canlı dönemini 1300-1500 tarihleri arasında yaşadı. İstanbul’un fethinde kullanılan topların bakırlarının Küre’den getirildiğine ilişkin bazı yazılı kaynakların da olduğu işletmemizde, bugün modern ve en yeni teknolojilerle üretime devam ediyoruz. Yılda 160.000 ton bakır konsantresi üretim kapasitesi bulunan işletmemizde, 960 metre derinliği ile Türkiye’nin en derin cevher ihraç kuyusu bulunmaktadır. Aynı zamanda personel taşımasında kullanılan ihraç kuyusunun kule yüksekliği 65 metredir. Tabana inen 12 kilometrelik ana rampası olan işletmemizde, 40 adet üretim katı yer alıyor. 13 adet sığınma istasyonu ile ülkemizin en güvenli madenleri arasında bulunuyor.
Bakır konsantresinin yanı sıra Mazıdağı Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Tesisimizin hammaddesi olan pirit konsantresinin üretiminin de yapıldığı Küre İşletmemiz, diğer tüm tesislerimizde olduğu gibi çevresel ve sosyal katkısını da sürdürüyor. Bu kapsamda Kastamonu Dinamik Spor Kulübü Kadın Hentbol Takımı’nın ana sponsoru olan işletmemiz, Kastamonu Masa Tenisi Takımı’nın sponsorluğunu da üstleniyor. Kastamonu’nun uluslararası önemli etkinliklerinden biri olan Şerife Bacı Yarı Maratonu’nda her yıl destek veren tesisimiz, Kastamonu’ya hediye ettiği Ekrem Cengiz Spor Kompleksi’yle de eğitim ve spora katkı sunmaya devam ediyor.
Rehabilitasyon çalışmaları kapsamında 540.000 fidan dikerek 210 hektarlık alanı ağaçlandırdık.
Yüzyıllardır bakır üretilen tesisimiz, Cengiz Holding çatısı altında faaliyet göstermeye başladıktan sonra çevresel yatırımlarını da hızlandırdı. Rehabilitasyon çalışmaları kapsamında bugüne kadar 540.000 fidan diken işletmemiz, böylece 210 hektarlık alanda ağaçlandırma çalışması yapmış oldu.
Yıllık Konsantre Bakır Üretimi
170bin ton
İstihdam
760 kişi
Maden Ocağının Derinliği
960metre
Rehabilitasyon Alanı
210 hektar
Önceliğimiz
ekip güvenliği
Tesislerimizdeki tüm üretim süreçlerinde çalışanlarımız güvenliğini önceliklendiriyoruz. Küre'deki yeraltı madenimizde 13 sığınma istasyonumuz (yaşam odası) bulunuyor.
İşletmemizde Yer Alan Birimler
-
Yeraltı Maden İşletmeleri
-
Konsantratör Tesisi
-
Laboratuvar
-
İnebolu Liman ve Yükleme Tesisleri
-
Çamur Depolama Tesisi
-
Beton Santrali Tesisi
-
Taş Ocağı
Konsantratör Tesisi Üniteleri
-
İnce Kırma
-
Öğütme Ünitesi
-
Flotasyon (Yüzdürme)
-
Bakır Flotasyon
-
Pirit Flotasyon
-
Filtre (Susuzlaştırma) Ünitesi
-
Bakır Filtre
-
Pirit Filtre